2010. április 4., vasárnap

Az idő játéka

Ez szokatlanul hosszú lesz, de megéri végigolvasni...

Lauren elhatározta, hogy most ő áll elő egy mesével, hátha elterelheti Arthur gondolatait. Arra kérte: képzelje el, hogy megnyert egy versenyt, s a nyereménye az lenne, hogy egy bank minden reggel 86400 dolláros számlát nyit a nevére.
Ám mint minden játéknak, ennek is megvannak a szabályai,pontosabban két szabálya van:
Az első szabály, hogy mindazt a pénzt, amit napközben nem költöttél el, este visszaveszik tőled. Csalni nem lehet, tilos áttenni az összeget egy másik számlára. Csak elkölteni lehet. De másnap reggel a bank új számlát nyit a nevedre, rajta ismét az egy napra szóló 86400 dollárral.
A másik szabály: a bank előzetes figyelmeztetés nélkül bármikor véget vethet ennek a kis játéknak; akármelyik pillanatban közölheti,hogy kész, ennyi volt, a számlát lezárják,és nem lesz folytatása. A kérdés az: mit tennél ebben a helyzetben?
Arthur nem egészen értette, miről van szó.
Pedig igazán egyszerű. Minden reggel, alighogy felébredsz, kapsz 86400 dollárt, azzal az egyetlen kikötéssel, hogy a nap folyamán költsd el, mert a fel nem használt összeget este, amikor lefekvéshez készülsz, visszaveszik tőled. Csakhogy ez a mennyei manna-eső vagy játék, ahogy tetszik, bármikor véget érhet. Érted már?
A kérdés tehát az, hogy mit tennél, ha ilyen ajándékban lenne részed?

Arthur gondolkodás nélkül azt felelte, hogy minden egyes dollárt a maga kedvteléseire fordítana, és rengeteg ajándékot adna azoknak, akiket szeret. Más szóval minden, a "varázsbanktól" kapott centet a maga és közvetlen környezete boldogságára költene, sőt még "vadidegeneket" is boldoggá tenne ,mert önmagára és a hozzá közel állokra nem tudna naponta 86400 dollárt elkölteni.

De hová akarsz kilyukadni?
Lauren azt felelte: "Ez a varázsbank mindnyájunknak rendelkezésére áll. Úgy hivják: az idő. A múló másodpercek bőségszaruja!"
Minden reggel ébredéskor kapunk 86400 másodpercnyi életet arra a napra, de amikor este elalszunk, a maradékot, nem lehet átvinni másnapra; a tegnap elmúlt, és azok a másodpercek, amiket nem éltünk meg a magunk teljességében, jóvátehetetlenül elvesztek. A varázslat minden reggel elölről kezdődik; ismét kiutalnak részünkre 86400 másodpercnyi életet, de a játékszabályok megkerülhetetlenek: a bank minden előzetes értesítés nélkül, bármikor megszüntetheti a számlánkat- az élet akármelyik pillanatában véget érhet.
A kérdés tehát az
: mit kezdünk a napi 86400 másodpercünkkel? Nem gondolod,hogy az élet másodpercei fontosabbak a dollárnál?

Marc Lévy: Mint a mennyben 

CSI: New York-i helyszínelők c. film

A kísértés hosszan nyomja a csengőt, de a lehetőség csak egyszer kopogtat!