Ugrás a fő tartalomra

Albert Einstein

Albert Einstein (Ulm, Württemberg, Németország, 1879. március 14. – Princeton, New Jersey, USA, 1955. április 18.) német-amerikai elméleti fizikus. A speciális és az általános relativitás elmélet megalkotója, illetve a tömeg-energia ekvivalencia (E = mc²) felfedezője. 1921-ben elnyerte a fizikai Nobel-díjat a fényelektromos jelenség törvényszerűségeinek a vizsgálatáért. Zsidó származása miatt kénytelen volt elmenekülni a náci Németországból, bár világéletében tagadta a személyes isten létezését. 1999-ben a Time magazin az "évszázad emberének" választotta.

Idézőim :) közül különösen kedvelem Einsteint. Több könyvet, életrajzi, dokumentarista művet is olvastam már róla. Nevével (érdemben) a középiskolában találkoztam először egy fizika szakkör órán. Akkor, ott hallottam először a speciális relativitás elméletről. A fizika tanárom olyan érthetően magyarázta és vezette le (fejből) az egyenletet, hogy megdöbbentem: milyen triviális dolog is ez! Aztán többet és többet akartam tudni róla Róla.
Később jöttek a könyvek, a tudományos ismeretterjesztő filmek, majd a csillagászathoz való erős vonzódás.
Nem oly' rég (én csak így hívom magamban:) követőjét Stephen Hawkingot könyvek által ismertem meg. Döbbenetes a két ember gondolkodásbeli, észjárásbeli hasonlósága!
Azért emeltem ki Einsteint a sok-sok idézet közül, mert nem csak tudományos munkája figyelemre méltó, hanem emberi, spirituális - igen! a racionalitás mellett bőven elfér a spiritualitás - gondolatai is.

Ez a fénykép 1905-ben, Bernben készült róla.
Idézetek Albert Einstentől.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Müller Péter

Ha nem látlak a szívemmel, s te se engem, remény sincs rá, hogy megértsük egymást.
Mit tudhatunk Müller Péterről?

Bert Hellinger: A működő szeretet

Sok ember úgy gondolja, hogy amennyiben eléggé szeretünk, akkor a szeretet győzedelmeskedik, és minden jóra fordul. A tapasztalat azt mutatja, hogy ez nem igaz. Olykor a szülőknek tehetetlenül végig kell nézniük, hogy noha mély szeretettel szeretik, gyermekük másmilyenné válik, mint azt remélték. Talán beteg lesz, talán drogfüggő vagy tragikus öngyilkosságot követ el.

Az ilyen tapasztalatok azt mutatják, hogy a szeretet mellett szükség van még valami másra is ahhoz, hogy a szeretet sikeres legyen. A szeretet rejtett Rendje az, aminek megértése és követése nélkülözhetetlen.
A Szeretet Rendje

A Szeretet kitölti a Rendet.
A Szeretet a víz, a Rend a kancsó.
A Rend a meder,
Mely engedi a Szeretetet áramolni.
A Rend és a Szeretet együttműködik:
Mint a melódia a harmóniához,
A Szeretet úgy kapcsolódik a Rendhez.
Ahogy a fülünket bántja a diszharmónia akkor is,
Ha tudjuk miért keletkezett,
Ugyanígy a lelkünk is nehezen igazodik
A Rend nélküli Szeretethez.
Néhányan azt hiszik, hogy a Rend
Véle…

Ismeretlen

Hiányzol! Az üzeneteid, a nézésed és pusztán az, hogy csak menjünk egymás mellett az utcán. Hiányzik minden ami Te vagy. Te vagy az egyetlen olyan ember az életemben akit senki, de senki nem tud helyettesíteni; találkozhatok bárkivel..