Albert Einstein

Albert Einstein (Ulm, Württemberg, Németország, 1879. március 14. – Princeton, New Jersey, USA, 1955. április 18.) német-amerikai elméleti fizikus. A speciális és az általános relativitás elmélet megalkotója, illetve a tömeg-energia ekvivalencia (E = mc²) felfedezője. 1921-ben elnyerte a fizikai Nobel-díjat a fényelektromos jelenség törvényszerűségeinek a vizsgálatáért. Zsidó származása miatt kénytelen volt elmenekülni a náci Németországból, bár világéletében tagadta a személyes isten létezését. 1999-ben a Time magazin az "évszázad emberének" választotta.

Idézőim :) közül különösen kedvelem Einsteint. Több könyvet, életrajzi, dokumentarista művet is olvastam már róla. Nevével (érdemben) a középiskolában találkoztam először egy fizika szakkör órán. Akkor, ott hallottam először a speciális relativitás elméletről. A fizika tanárom olyan érthetően magyarázta és vezette le (fejből) az egyenletet, hogy megdöbbentem: milyen triviális dolog is ez! Aztán többet és többet akartam tudni róla Róla.
Később jöttek a könyvek, a tudományos ismeretterjesztő filmek, majd a csillagászathoz való erős vonzódás.
Nem oly' rég (én csak így hívom magamban:) követőjét Stephen Hawkingot könyvek által ismertem meg. Döbbenetes a két ember gondolkodásbeli, észjárásbeli hasonlósága!
Azért emeltem ki Einsteint a sok-sok idézet közül, mert nem csak tudományos munkája figyelemre méltó, hanem emberi, spirituális - igen! a racionalitás mellett bőven elfér a spiritualitás - gondolatai is.

Ez a fénykép 1905-ben, Bernben készült róla.
Idézetek Albert Einstentől.